Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
> Kezdőlap >

Szónikus vagy ultrahangos?

Szónikus vagy ultrahangos? A fogkefék legújabb generációja az ultrahangos fogkefe. Nagyban különbözik minden eddigi technológiától, ugyanis teljesen rezgésmentesen, sőt dörzsölés nélkül tisztítja a fogakat. Mi a különbség az elektromos, a szónikus és az ultrahangos fogkefék között?

Az elektromos fogkefék körkörös vagy oldalirányú mozgást végezve gyakorlatilag mechanikusan, dörzsöléssel, súrolással tisztítják a fogakat, csakúgy, mint a szónikus illetve az ultraszónikus fogkefék. Az elektromos fogkefék jellemzően 4000-8000 fordulatra képesek percenként. A szónikus készülékek jóval gyorsabb fejmozgásra képesek, akár 50 000 fordulat is létrejöhet percenként, ráadásul ez a fajta fogkefe 260 Hz vagy annál magasabb frekvenciájú hanghullámokat bocsájt ki, melyek tovább segítik a fogak tisztítását. A szónikus és ultraszónikus fogkefék nagy előrelépést jelentenek a fogápolásban, de ezeknek a készülékeknek nincs közük az ultrahangos fogkefékhez.

 

Fogkefe evolució

 

Az ultrahangos fogkefe egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy a feje nem mozog. Sőt súroló, dörzsölő mozgást sem kell vele tennünk. Az ultrahang hullámmal (és egy speciális fogkrém segítségével) gyakorlatilag dörzsölés nélkül tisztítja a fogakat és a fogínyt. A ultrahang bejut a legapróbb résekbe is, eltünteti a színeződést okozó anyagokat, az ételmaradékot, a baktériumokat, megakadályozza a fogkövek képződését, sőt a hullámok behatolnak a fogínytasakba és a fogíny mélyebb részeibe is, így a mélyebben lévő baktériumok is elpusztulnak, a gyulladások, a szájszag is megszűnik. Ez a fajta fogmosás olyannyira különbözik az eddig megszokottól, hogy vannak gyártók, akik egy rezgő akkumulátort is elhelyeznek a készülékbe, hogy jobban hasonlítson az élmény az eddigi fogmosásainkhoz. A rezgést azonban ki is kapcsolhatjuk, mert gyakorlatilag nincs köze a fogak tisztításához az ultrahangos fogkefék esetében.

Felmerülhet a kérdés, hogy nem káros-e az ultrahang napi szintű használata? A válasz egyértelmű: évtizedek óta használjuk, és semmilyen káros hatást nem sikerült bizonyítani. Az ultrahang jótékony hatásairól viszont egyre több példa sorakozik, a diagnosztikai alkalmazáson túl a fizioterápiában például eredményesen használják a mozgásszervi megbetegedések kezelésére és gyulladáscsökkentésre.

Forrás: Recept Nélkül Egészségügyi Folyóirat - Nagy Tünde