Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
> Kezdőlap >

Lítium-ion akkumulátor: könnyű, tartós, biztonságos

Lítium-ion akkumulátor: könnyű, tartós, biztonságos A rohamosan fejlődő elektronikai piac és a bárhol/bármikor alkalmazható, hordozható eszközök egyre nagyobb kapacitású, minél hosszabb élettartamú, és minél kisebb méretű akkumulátorok beépítését teszik szükségessé.

A méret a lényeg

Ha hordozható, vagy használat közben kezünkben tartott, elektromos készülékekről beszélünk, fontos szempont az áramforrásul szolgáló akkumulátor súlya és mérete. Minél nagyobb kapacitás mellett, minél kisebb méret és tömeg lenne az ideális. Na és persze az sem hátrány, ha az áramforrásunk teljesen gondozásmentes és a környezetre nézve sem ártalmas.

Jó volt, amíg tartott: Nikkel metál-hidrid

A fenti követelményeknek nem minden akkumulátor típus tud maradéktalanul megfelelni. Hosszú éveken át, a hordozható eszközökbe (laptopok, tabletek, telefonok…) nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátor került. Két legnagyobb hátrányát az erősen mérgező kadmium, illetve a töltöttségi kapacitás folyamatos csökkenése jelentette, így ma már csak igen kevés gyártó alkalmazza.

Nagy kapacitás, kis helyigény: Lítium-ion

Számos akkumulátor gyártásával foglalkozó nagyvállalat tért át a lítium-ion (Li-Ion) akkumulátorok előállítására. Az egyetlen cellából épített akkumulátorok esetén nem kell számolni a rosszul párosított vagy gyári hibás cellákból eredő, valamint az egyenetlen elöregedés okozta problémákkal. Szintén előnyös tulajdonságai között szerepel a lítium-ion akkumulátorok meglepően kis súlya, ami egy mobiltelefon, elektromos fogkefe, vagy más – használat közben kezünkben tartott – eszköz esetében egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Szintén fontos megemlíteni, hogy egy feltöltött lítium-ion akkumulátor akár hetekig megtartja töltöttségét. Egy utazásra magunkkal vitt – de a töltőjét otthon felejtett – fogkefe esetén nagyon hasznos tulajdonság tud lenni.

A  lítium-ion akkumulátorok előnyös tulajdonságait a német Emmi Ultrasonic GmbH sem hagyhatta figyelmen kívül, és ma már minden emmi®-dentemmi®-pet és emmi®-skin ultrahangos készüléket ilyen energia forrással látnak el.

A fejlesztés nem áll meg

Természetesen a fejlődés akkumulátorok terén sem áll le. A lítium-ion akkumulátorok alkalmazása mellett, egyre több gyártó dolgozik lítium-polimer energiaforrásokon, de egyelőre ezeket az akkumulátorokat hosszabb töltési idő és rövidebb élettartam jellemzi.

 

Patikatars.hu